8. MedInProt konferencia - elhangzott előadások 2018-04-23

A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program nyolcadik konferenciája 2018. április 21-én került megrendezésre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Nyitray László: Resolution revolution: Nobel-díjak a krio-elektronmikroszkópia kidolgozóinak

Vonderviszt Ferenc: A krio-elektronmikroszkópia feltáruló új világa a biomolekuláris szerkezetkutatásban

Max Maletta: How Cryo-EM is changing the Structural Biology landscape for the best

Hubert Ágnes: A fehérjepreparátumtól a nagy felbontású krio-elektronmikroszkópia térképig

Gógl Gergő: Krio-elektronmikroszkópia krisztallográfus szemmel

Pósfai Mihály: Új tudományos lehetőségek a veszprémi elektronmikroszkópia laboratóriumban

Ioncsatornák és pumpák szerepe metasztázis képződésben

A lizofoszfatidsav és egyes jelátviteli fehérjedomének kölcsönhatásainak azonosítása, a kötődés kvantitatív és szerkezeti jellemzése

Tks4 állványfehérje vizsgálata rákos sejtek mozgásában

Gyulladás indukált permeabilitásváltozás detektálásának kidolgozása arany nanorészecskék és optikai bioszenzor segítségével

A podocin patogenitása és oligomerizációja

Nanomechanikai tesztek a genodermatosisok diagnosztikájában

Sejthalálformák közötti döntési mechanizmus vizsgálata: a GSH-kapcsoló - fókuszban a ferroptózis és az autofágia

Dinamin-mediálta és a mitokondriális útvonalak szerepének vizsgálata a DNM2 asszociált centronukleáris myopathia patomechanizmusában


8. MedInProt Konferencia - program 2018-04-12

Program

Cryoem Kep


8. MedInProt Konferencia - meghívott előadók 2018-03-29

Pósfai Mihály: Új tudományos lehetőségek a veszprémi elektronmikroszkópia laboratóriumban

Vonderviszt Ferenc: A krio-elektronmikroszkópia feltáruló új világa a biomolekuláris szerkezetkutatásban

A krio-elektronmikroszkópia utóbbi években bekövetkező robbanásszerű fejlődése gyökeres változásokat hozott a szerkezeti biológiában. Ez a módszer immár lehetővé teszi a biológiai makromolekulák közel atomi precizitású szerkezetmeghatározását natív jellegű körülmények között, de ezen túlmenően a molekuláris rendszerek dinamikus működésének hátterében álló konformációs állapotok feltárására is alkalmas. Napjainkban a krio-EM révén olyan új szerkezeti ismeretek birtokába jutunk, amelyek számos fontos biológiai kérdés megválaszolásában eredményezhetnek áttörést.

Hubert Ágnes: A fehérjepreparátumtól a nagy felbontású krio-elektronmikroszkópia térképig

A krio-elektronmikroszkópia (krio-EM) biológiai minták részletes szerkezeti elemzését teszi lehetővé kriogén körülmények között és egyre nagyobb teret hódít a struktúrbiológiában. Mivel a módszerhez nem szükséges a vizsgálandó minta előzetes kristályosítása, így egy alternatív lehetőséget nyújt a röntgen-krisztallográfia mellett. A „single-particle” krio-EM technika bemutatása három archeális fehérjekomplex és az eukarióta 26S proteaszóma modelljén keresztül.

Gógl Gergő: Krio-elektronmikroszkópia krisztallográfus szemmel

Előadásomban áttekintem az előnyeit és potenciális problémáit a cryo EM modellezésnek a hagyományos krisztallográfiai szerkezet meghatározással szemben.

Nyitray László: Resolution revolution: Nobel-díjak a krio-elektronmikroszkópia kidolgozóinak

A 2017-es kémiai Nobel-díjat megosztva három kutató, Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson nyerték el, a krio-EM, mint szerkezeti biológiai módszer kifejlesztéséért. Az előadásban röviden bemutatásra kerül a 2015-ben az Év Módszerévé is választott krio-EM története, a három kutató hozzájárulása, valamint azok az elmúlt néhány évre tehető további módszertani fejlesztések, ami alapján nem túlzás forradalmi áttörésről beszélni, mivel ma már atomi felbontásban tanulmányozhatjuk kedvenc fehérjegépezeteinket.

Max Maletta: How Cryo-EM is changing the Structural Biology landscape for the best


8. MedInProt Konferencia 2018-03-26

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 7. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2018. április 21-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia VI., VII. és a Megvalósíthatósági program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint Krio-EM témában Pósfai Mihály és Vonderviszt Ferenc tart előadást.
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!


MedInProt film 2018-01-31


Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet Kívánunk! 2017-12-14

White Christmas Wallpaper


Bruckner termi előadás - Kajtár-Hollósi emlékülés 2017-11-16

MEGHÍVÓ

Az MTA Szerves és Biomolekuláris Kémiai Bizottság és a Kajtár-Hollósi Alapítvány tisztelettel meghívja Önt, barátait, tanítványait és minden kedves érdeklődőt a soron következő „Bruckner termi előadásra” és az Alapítvány emlékülésére

Időpont: 2017. december 1. péntek 14.00 óra

Helyszín: ELTE TTK Kémiai Épület, (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/a)
063-as „Bruckner-terem”

Program

Kajtár-Hollósi AlapítványSzent-Györgyi előadássorozat: Elisar Barbar 2017-08-31

2017. szeptember 4. 16 óra MTA TTK

Meghívó


Molecular Frontiers Szimpózium - 7. MedInProt Konferencia 2017-06-07

2017. szeptember 14-15. az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

A Molecular Frontiers (www.molecularfrontiers.org) mozgalom egy olyan kutatókból és oktatókból álló globális hálózat melynek fő célja, hogy széles társadalmi rétegekben felkeltse a figyelmet a molekuláris tudományok jelentőségéről, egyben stimulálva a tudományok iránti érdeklődést a fiatal korosztályokban. Az erre a célra megrendezett Molecular Frontiers Szimpóziumok Földünk vezető kutatóit gyűjtik egybe, általában valamilyen globális probléma tárgyának megvitatására. Ezen események tárgyát, annak résztvevőit a több Nobel díjas kutatót is magában foglaló Tudományos Bizottság választja ki és kéri fel, ahol így a meghívott csúcskutatók személyesen találkoznak a fiatalabb korosztálya,(tipikusan a 14-25 éves) és az érdeklődő idősebb résztvevőkkel (Az elmúlt évek eseményeiről több információ a http://www.molecularfrontiers.org/symposia honlapon található).

Egy-egy ilyen szimpóziumon több általában 10-12 kutató tart előadást, több közülük Nobel díjas. Szemléltető példaként a 2015-ös Göteborgi esemény csoportfotóját mellékeltük. Ezen eseményeken általában több, mint ezer fiatal diák és kutató vesz részt személyesen, a nemrég elindított internetes elő közvetítésnek köszönhetően pedig a Molecular Frontiers rendezvények mára gyorsan növő nemzetközi eseményekké növik ki magukat.

Azt gondoljuk, hogy egy ilyen esemény Magyarországi megrendezésével nem csak előmozdítjuk a fiatalok között a molekuláris tudományok népszerűségét és térnyerését, de sikerül egy fontos nemzeti érdek, a Magyar kutatás jobb nemzetközi figyelmének elérése mentén is jelentős előrelépést tennünk az Európai Unión belül. A kiválasztott téma egy már aktív Magyar mozgalom tematikáját követné, ez pedig a MedInProt kezdeményezés, mely a fehérjetudományok és a gyógyszerésztudományok területén dolgozó kutatók közötti kommunikációt segíti elő. Célunk, hogy a két mozgalom közösen nagy hatékonysággal segítse a Magyar kutatók nemzetközi közéletbe, networkingbe való jobb bekapcsolódását.

Program

Jelentkezés: https://www.mke.org.hu/MolecularFrontiers2017/

Molecular Frontiers video 1.

Molecular Frontiers video 2.

Molecular Frontiers video 3.


Tavaszi lendület a MedInProtnál 2017-05-02

Friss ötletek - gyors támogatás: jelentkezzen még ma!
(Az Ön ötlete és kezdeményezése nekünk is fontos! )

Vesse föl új és eredeti ötletét, akár még ma, nyújtsa be támogatási igényét, és a MedInProt kuratóriuma rövid megfontolás után, ha a kezdeményezést méltónak találja, azonnal támogatja is. „first come first served”.

Figyelmébe ajánlom „Megvalósíthatósági” programunkat (http://medinprot.chem.elte.hu/hu/palyazatok/uj-palyazatok)

Támogathatósági feltételek:
- a szinergiában résztvevő kutatók közül legalább az egyik a 4 központi intézmény (ELTE, BME, MTA-TTK, SE) valamelyikében legyen főállású közalkalmazott,
- a javaslat világosan mutasson rá arra, hogy Ön és társa(i) az ad hoc támogatásnak köszönhetően hogyan jutnak közelebb hosszú távú a közös munkához és egy közös pályázáshoz akár hazai, akár nemzetközi fórumon.

Jelen „ad hoc” támogatás volumene:
200 eFt <= x <= 2M Ft (eltérés csak kiemelten indokolt esetben lehetséges)

Jelen „ad hoc” támogatás pályázási határideje:
2017. május 15. 12.00 óra.
Beadás módja:
Küldje el a medinprot@chem.elte.hu e-mail címre.

Budapest, 2017. május 2.

Perczel András
a MEDinPROT kuratórium elnöke


6. MedInProt konferencia - elhangzott előadások 2017-04-25

A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program hatodik konferenciája 2017. április 22-én került megrendezésre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

Vértessy Beáta, Tímár József: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

Fehérje-fehérje kölcsönhatást gátló peptid in vivo hatásának tanulmányozása sejtpenetráló konjugátumok alkalmazásával

Nagy áteresztőképességű, jelölésmentes optikai rendszer kidolgozása gyulladási reakcióban résztvevő enzimek sejtes vizsgálatára 

Pericardialis folyadékból izolált extracelluláris vezikulák (EV-k) patogenetikai szerepének vizsgálata nagy érzékenységű tömegspektrometriás módszerrel történő proteomikai analízissel

Poli(N-izopropil-akrilamid) és globuláris, valamint rendezetlen fehérjék hőmérsékletfüggő kölcsönhatásainak vizsgálata

Aszkorbát kompartimentáció és epigenetika

Peptid-alapú hatóanyagszállító rendszerek biodisztribúciójának MRI vizsgálata

Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz

Peptid konjugátumot tartalmazó nanorészecskék membránaffinitásának összegfrekvencia-keltési spektroszkópiai vizsgálata membránmodellek alkalmazásával

Antituberkulotikus hatású vegyületek és humán szérum α1-savas glikoprotein kölcsönhatásának spektroszkópiai vizsgálata


6. MedInProt konferencia - meghívott előadók 2017-04-10

Meghívott előadók

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

A célzott tumorterápiával kapcsolatos kutatások terén egyre nagyobb figyelem irányul a peptidalapú irányító molekulákra, amelyek kis koncentrációban is képesek nagy specifitással kötődni a tumorsepcifikus vagy túlexpresszált receptorokhoz. A peptidhordozó – hatóanyag konstrukciókkal végzett kísérletek nagyon bíztatóak, azonban hasonlóan a kemoterápiához, kombinált kezelés hozhat átütő sikert ezen a területen is. Ennek érdekében kutatásainkban arra teszünk kísérletet, hogy olyan vegyülettárakat hozzunk létre, amelyekben az elemek (hatóanyagok, irányító molekulák és az ezeket összekapcsoló bifunkciós linkerek) sokféle kombinációban legyenek kapcsolhatók egymáshoz növelve a célzott tumorterápiára alkalmas konjugátumok tárházát.

Vértessy Beáta: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

A 14 évnél fiatalabb korosztályban a halálokok között az első helyen a gyermekkori rosszindulatú betegségek állnak. Miközben a hemato-onkológiai kezelések ma már a teljes gyógyulást is biztosíthatják, a szolid tumorok terén a betegek felét elveszítjük tíz éven belül. A projekt során új ismereteket fogunk szerezni a szolid tumorok kialakulásával kapcsolatban a molekuláris és epidemiológiai adatok összekapcsolásával.


6. MedInProt konferencia 2017-04-10

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 6. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2017. április 22-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia V. program és a Gépidő II. Program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint, mint NVKP nyertes előadást tart Mező Gábor (ELTE), Vértessy Beáta (BME) és Győrffy Balázs (MTA).
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!

Program


Csatlakozzon Ön is a MedinProt Programhoz! 2017-03-26

Az MTA által támogatott Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program, röviden MedInProt Program 2017-től kibővül. Az ELTE, a BMGE, az SE és az MTA-TTK munkatársainak kooperációjába mostantól bekapcsolódhatnak az MTA kutatóintézet-hálózatában és/vagy az államilag finanszírozott felsőoktatási intézményekben dolgozó főállású kutató-oktatók is. Az elmúlt 3 évben a MedinProt Programnak köszönhetően számos eredményes, fehérjetudományi kutatói együttműködés jött létre. A sikereken felbuzdulva döntött a kuratórium arról, hogy 2017. tavaszától bővítjük az intézményi hálózatot, a szakterületek hálózatba szervezésének újabb lépcsőfokára lépve.

A MedInProt egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, amelynek célja:

- a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése,
- a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása,
- a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
- a már elismert kutatók együttműködésének elősegítése és anyagi támogatása.

A 2014 óta működő Program fő támogatási területei a következők:

1) A félévente meghirdetett szinergia program, melynek keretében szerény, de rendszeres anyagi támogatást adunk a nyertes projekteknek, amiben 2-4 minősített kutató közösen dolgozik egy új és ígéretes fehérjetudományi probléma megoldásán.
2) A gépidő pályázaton olyan kutató-párosok nyerhetnek anyagi támogatást (gépidő órát) dedikált nagyműszereken (X-ray, NMR, ESR, MS, stb.), akiknek az elvégzett mérések eredményei jelentősen előremozdíthatják a fehérjetudományokban végzett munkáját.
3) A műszervásárlási pályázaton azok a kutató-párosok nyerhetnek támogatást, akiknek egy max. 3 Millió Ft értékű kutatási eszköz beszerzése jelentősen előremozdíthatja a kutatási munkáját.
4) A mentor-program keretében eltérő szakterületű, eltérő pozíciójú fehérjekutatók dolgozhatnak együtt néhány hétig (max. 2 hónap). A szakterületen még kevésbé járatos PhD-hallgatót/kutatót a választott „mentora” kíséri, és segíti továbbképzését.
5) A nyári iskola program lehetőséget biztosít bármely fehérjetudománnyal kapcsolatos eljárási ismeretek megszerzésére, vagy bármely nagyműszer gyakorlati használatát érintő ismeretek bővítésére néhány napos kiscsoportos gyakorlati oktatás keretében.
6) A megvalósíthatósági pályázat keretében egyszeri támogatás kérhető (max. 1 MFt) a fehérjetudományi területhez kapcsolódó nagy hazai vagy nemzetközi pályázat előkísérletei számára.

A pályázatokon való részvétel feltétele, hogy
1) a potenciális pályázó regisztráljon a MedinProt honlapon
2) hogy az új pályázók a korábbi négy kutatóközpont (ELTE, BMGE, SE és MTA-TTK) kutatóival közösen pályázzanak, e négy intézmény valamelyikéhez csatlakozzanak, ezzel is erősítve az országos szinergiát.

A benyújtott pályázatokat minden esetben nyolctagú kuratórium bírálja el.


Szent-Györgyi előadássorozat: Stefan Raunser 2017-03-02

2017. március 8. 16 óra, MTA TTK Kisterem

Albert Stefan Raunser

Meghívó


Szent-Györgyi előadássorozat: Zygmunt Derewenda 2017-02-02

2017. február 8. 16 óra, MTA TTK Kisterem

Albert Zygmunt Derewenda

Meghívó


Boldog Karácsonyt és Örömteli Új Évet Kívánunk! 2016-12-22

Holiday Balls Christmas Snow Winter Wallpaper 1920x1200


Eredményes együttműködés 2016-12-22

Gratulálunk a Bodor Andrea (szerkezeti kémia) és Nyitray László (biokémia) vezette munkacsoportok közös sikerének, ahhoz hogy munkájuk a ChemBioChem címlapjára került. Öröm és megtiszteltetés a MedInProt számára, hogy kiváló és eredményes kutatói együttműködéseket támogathat!

ChemBioChem


Szent-Györgyi Nap 2016-12-01

2016. December 14. 9.00 óra MTA TTK Nagyterem

Szent Gyorgyi Day 2016.12.14.

Poszter