Bemutatkozás

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, melynek célja:

  • a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása,
  • hálózatba szervezése és megerősítése, 
  • a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, 
  • a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
  • a már elismert kutatók együttműködésének segítése.

A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg. A 2014. május 20-án tartott alakuló ülésen Perczel András, a kuratórium elnöke mutatta be a MedInProt programot.

A program első ütemében (2014-2015) a fehérjetudományok területére eső kimagasló kutatást támogatunk, néhány fehérjekutatót kisebb eszközök és berendezések megvásárlásához, illetve nagy értékű műszereken gépidő vásárláshoz segítünk hozzá.

A MedInProt Program támogatni kívánja szakkonferenciák, előadássorozatok, szakmacsoport-gyűlések szervezését, valamint angol nyelvű Msc. fehérjetudományi program beindítását. Távolabbi célunk egy fehérjetudományi troubleshooting és hotline kiépítése, szakkönyvek beszerzése, írása és fordítása.


Eseményeink

Közelgő

További közelgő események

Elmúlt

További elmúlt események

Híreink

Molecular Frontiers Szimpózium 2017-06-07

2017. szeptember 14-15. az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

A Molecular Frontiers (www.molecularfrontiers.org) mozgalom egy olyan kutatókból és oktatókból álló globális hálózat melynek fő célja, hogy széles társadalmi rétegekben felkeltse a figyelmet a molekuláris tudományok jelentőségéről, egyben stimulálva a tudományok iránti érdeklődést a fiatal korosztályokban. Az erre a célra megrendezett Molecular Frontiers Szimpóziumok Földünk vezető kutatóit gyűjtik egybe, általában valamilyen globális probléma tárgyának megvitatására. Ezen események tárgyát, annak résztvevőit a több Nobel díjas kutatót is magában foglaló Tudományos Bizottság választja ki és kéri fel, ahol így a meghívott csúcskutatók személyesen találkoznak a fiatalabb korosztálya,(tipikusan a 14-25 éves) és az érdeklődő idősebb résztvevőkkel (Az elmúlt évek eseményeiről több információ a http://www.molecularfrontiers.org/symposia honlapon található).

Egy-egy ilyen szimpóziumon több általában 10-12 kutató tart előadást, több közülük Nobel díjas. Szemléltető példaként a 2015-ös Göteborgi esemény csoportfotóját mellékeltük. Ezen eseményeken általában több, mint ezer fiatal diák és kutató vesz részt személyesen, a nemrég elindított internetes elő közvetítésnek köszönhetően pedig a Molecular Frontiers rendezvények mára gyorsan növő nemzetközi eseményekké növik ki magukat.

Azt gondoljuk, hogy egy ilyen esemény Magyarországi megrendezésével nem csak előmozdítjuk a fiatalok között a molekuláris tudományok népszerűségét és térnyerését, de sikerül egy fontos nemzeti érdek, a Magyar kutatás jobb nemzetközi figyelmének elérése mentén is jelentős előrelépést tennünk az Európai Unión belül. A kiválasztott téma egy már aktív Magyar mozgalom tematikáját követné, ez pedig a MedInProt kezdeményezés, mely a fehérjetudományok és a gyógyszerésztudományok területén dolgozó kutatók közötti kommunikációt segíti elő. Célunk, hogy a két mozgalom közösen nagy hatékonysággal segítse a Magyar kutatók nemzetközi közéletbe, networkingbe való jobb bekapcsolódását.

Program

Jelentkezés: https://www.mke.org.hu/MolecularFrontiers2017/

Molecular Frontiers 1.

Molecular Frontiers 2.


Tavaszi lendület a MedInProtnál 2017-05-02

Friss ötletek - gyors támogatás: jelentkezzen még ma!
(Az Ön ötlete és kezdeményezése nekünk is fontos! )

Vesse föl új és eredeti ötletét, akár még ma, nyújtsa be támogatási igényét, és a MedInProt kuratóriuma rövid megfontolás után, ha a kezdeményezést méltónak találja, azonnal támogatja is. „first come first served”.

Figyelmébe ajánlom „Megvalósíthatósági” programunkat (http://medinprot.chem.elte.hu/hu/palyazatok/uj-palyazatok)

Támogathatósági feltételek:
- a szinergiában résztvevő kutatók közül legalább az egyik a 4 központi intézmény (ELTE, BME, MTA-TTK, SE) valamelyikében legyen főállású közalkalmazott,
- a javaslat világosan mutasson rá arra, hogy Ön és társa(i) az ad hoc támogatásnak köszönhetően hogyan jutnak közelebb hosszú távú a közös munkához és egy közös pályázáshoz akár hazai, akár nemzetközi fórumon.

Jelen „ad hoc” támogatás volumene:
200 eFt <= x <= 2M Ft (eltérés csak kiemelten indokolt esetben lehetséges)

Jelen „ad hoc” támogatás pályázási határideje:
2017. május 15. 12.00 óra.
Beadás módja:
Küldje el a medinprot@chem.elte.hu e-mail címre.

Budapest, 2017. május 2.

Perczel András
a MEDinPROT kuratórium elnöke


6. MedInProt konferencia - elhangzott előadások 2017-04-25

A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program hatodik konferenciája 2017. április 22-én került megrendezésre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

Vértessy Beáta, Tímár József: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

Fehérje-fehérje kölcsönhatást gátló peptid in vivo hatásának tanulmányozása sejtpenetráló konjugátumok alkalmazásával

Nagy áteresztőképességű, jelölésmentes optikai rendszer kidolgozása gyulladási reakcióban résztvevő enzimek sejtes vizsgálatára 

Pericardialis folyadékból izolált extracelluláris vezikulák (EV-k) patogenetikai szerepének vizsgálata nagy érzékenységű tömegspektrometriás módszerrel történő proteomikai analízissel

Poli(N-izopropil-akrilamid) és globuláris, valamint rendezetlen fehérjék hőmérsékletfüggő kölcsönhatásainak vizsgálata

Aszkorbát kompartimentáció és epigenetika

Peptid-alapú hatóanyagszállító rendszerek biodisztribúciójának MRI vizsgálata

Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz

Peptid konjugátumot tartalmazó nanorészecskék membránaffinitásának összegfrekvencia-keltési spektroszkópiai vizsgálata membránmodellek alkalmazásával

Antituberkulotikus hatású vegyületek és humán szérum α1-savas glikoprotein kölcsönhatásának spektroszkópiai vizsgálata


6. MedInProt konferencia - meghívott előadók 2017-04-10

Meghívott előadók

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

A célzott tumorterápiával kapcsolatos kutatások terén egyre nagyobb figyelem irányul a peptidalapú irányító molekulákra, amelyek kis koncentrációban is képesek nagy specifitással kötődni a tumorsepcifikus vagy túlexpresszált receptorokhoz. A peptidhordozó – hatóanyag konstrukciókkal végzett kísérletek nagyon bíztatóak, azonban hasonlóan a kemoterápiához, kombinált kezelés hozhat átütő sikert ezen a területen is. Ennek érdekében kutatásainkban arra teszünk kísérletet, hogy olyan vegyülettárakat hozzunk létre, amelyekben az elemek (hatóanyagok, irányító molekulák és az ezeket összekapcsoló bifunkciós linkerek) sokféle kombinációban legyenek kapcsolhatók egymáshoz növelve a célzott tumorterápiára alkalmas konjugátumok tárházát.

Vértessy Beáta: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

A 14 évnél fiatalabb korosztályban a halálokok között az első helyen a gyermekkori rosszindulatú betegségek állnak. Miközben a hemato-onkológiai kezelések ma már a teljes gyógyulást is biztosíthatják, a szolid tumorok terén a betegek felét elveszítjük tíz éven belül. A projekt során új ismereteket fogunk szerezni a szolid tumorok kialakulásával kapcsolatban a molekuláris és epidemiológiai adatok összekapcsolásával.


6. MedInProt konferencia 2017-04-10

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 6. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2017. április 22-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia V. program és a Gépidő II. Program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint, mint NVKP nyertes előadást tart Mező Gábor (ELTE), Vértessy Beáta (BME) és Győrffy Balázs (MTA).
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!

Program

Régebbi hírek