Bemutatkozás

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, melynek célja:

  • a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása,
  • hálózatba szervezése és megerősítése, 
  • a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, 
  • a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
  • a már elismert kutatók együttműködésének segítése.

A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg. A 2014. május 20-án tartott alakuló ülésen Perczel András, a kuratórium elnöke mutatta be a MedInProt programot.

A program első ütemében (2014-2015) a fehérjetudományok területére eső kimagasló kutatást támogatunk, néhány fehérjekutatót kisebb eszközök és berendezések megvásárlásához, illetve nagy értékű műszereken gépidő vásárláshoz segítünk hozzá.

A MedInProt Program támogatni kívánja szakkonferenciák, előadássorozatok, szakmacsoport-gyűlések szervezését, valamint angol nyelvű Msc. fehérjetudományi program beindítását. Távolabbi célunk egy fehérjetudományi troubleshooting és hotline kiépítése, szakkönyvek beszerzése, írása és fordítása.


Eseményeink

Elmúlt

-
-
További elmúlt események

Híreink

Alkímia Ma 2019-02-19

Perczel András: A fehérjék Achilles-sarka

Dia1

program


Krio-EM Workshop 2018-12-18

MEDInPROT és JEOL Krio-Elektronmikroszkóp Workshop

2019. január 10. csütörtök

ELTE TTK  1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a, 1.71-es Pócza Jenő terem

Program:

10:30 Megnyitó Prof. Perczel András

10:35 Az elektronmikroszkópia rövid bemutatása Guillaume Lathus

10:45 Krio-EM Biológia Emanuel Katzmann PhD

A Krio-elektronmikroszkópia (Krio-EM) az utóbbi években óriási lendületet vett, amit 2016-ban kémiai Nobel-díjjal ismertek el. A Krio-EM által vizsgált vírusok és fehérjék atomi szintű szerkezeti elemzése nagy stabilitást igénylő hardvert és szoftvert igényel. A JEOL büszkén mutatja be Krio-EM fejlesztésének megkönnyítése érdekében tett erőfeszítéseit.

11:40 Krio-EM Anyagtudomány Guillaume Brunetti PhD

Az új anyagok kifejlesztése és későbbi alkalmazása a szerkezetük, tulajdonságaik és az atomok közötti kötések alapvető megértésén alapul. A mikroszerkezeti információk és a felszíni / térfogati kémiai elemzések korszerű eredményekkel kiváló minőségben elérhetők ezekből a berendezésekből.

12:40 Kávé szünet

13:00 Tomográfia Sylvain Trépout, PhD

Az elektron tomográfia bemutatása: kriogén mintaelőkészítés, elektronmikroszkópos adatgyűjtés és tomográfiai rekonstrukciós technikák kombinációja, három dimenzióban való megjelenítéshez.

14:00 Krio-EM a gyakorlatban Guillaume Brunetti és Emanuel Katzmann

Krio-EM a gyakorlatban, ötletek és megoldások

14:40 Kvíz

15:00 Ebéd

Regisztrálási szándékát kérjük december 28-ig emailben mindenképpen jelezze a medinprot@chem.elte.hu email címre amelynek tárgya “Krio-EM 2019. Január 10.”.


MOLLY & PRO 10 - FEHÉRJEDAL 2018-12-17

MOLLY & PRO 10 - FEHÉRJEDAL

Focim


Boldog Ünnepeket Kívánunk! 2018-12-12

Candele Natale 2018


Könyvbemutató: Ezerarcú fehérjék 2018-11-16

Dsc 0431

Buday László, Nyitray László, Táncos László és Perczel András

Semmelweis Kiadó

Régebbi hírek