Bemutatkozás

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, melynek célja:

  • a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása,
  • hálózatba szervezése és megerősítése, 
  • a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, 
  • a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
  • a már elismert kutatók együttműködésének segítése.

A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg. A 2014. május 20-án tartott alakuló ülésen Perczel András, a kuratórium elnöke mutatta be a MedInProt programot.

A program első ütemében (2014-2015) a fehérjetudományok területére eső kimagasló kutatást támogatunk, néhány fehérjekutatót kisebb eszközök és berendezések megvásárlásához, illetve nagy értékű műszereken gépidő vásárláshoz segítünk hozzá.

A MedInProt Program támogatni kívánja szakkonferenciák, előadássorozatok, szakmacsoport-gyűlések szervezését, valamint angol nyelvű Msc. fehérjetudományi program beindítását. Távolabbi célunk egy fehérjetudományi troubleshooting és hotline kiépítése, szakkönyvek beszerzése, írása és fordítása.


Eseményeink

Közelgő

-
-
-
További közelgő események

Elmúlt

További elmúlt események

Híreink

8. MedInProt konferencia - elhangzott előadások 2018-04-23

A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program nyolcadik konferenciája 2018. április 21-én került megrendezésre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Nyitray László: Resolution revolution: Nobel-díjak a krio-elektronmikroszkópia kidolgozóinak

Vonderviszt Ferenc: A krio-elektronmikroszkópia feltáruló új világa a biomolekuláris szerkezetkutatásban

Max Maletta: How Cryo-EM is changing the Structural Biology landscape for the best

Hubert Ágnes: A fehérjepreparátumtól a nagy felbontású krio-elektronmikroszkópia térképig

Gógl Gergő: Krio-elektronmikroszkópia krisztallográfus szemmel

Pósfai Mihály: Új tudományos lehetőségek a veszprémi elektronmikroszkópia laboratóriumban

Ioncsatornák és pumpák szerepe metasztázis képződésben

A lizofoszfatidsav és egyes jelátviteli fehérjedomének kölcsönhatásainak azonosítása, a kötődés kvantitatív és szerkezeti jellemzése

Tks4 állványfehérje vizsgálata rákos sejtek mozgásában

Gyulladás indukált permeabilitásváltozás detektálásának kidolgozása arany nanorészecskék és optikai bioszenzor segítségével

A podocin patogenitása és oligomerizációja

Nanomechanikai tesztek a genodermatosisok diagnosztikájában

Sejthalálformák közötti döntési mechanizmus vizsgálata: a GSH-kapcsoló - fókuszban a ferroptózis és az autofágia

Dinamin-mediálta és a mitokondriális útvonalak szerepének vizsgálata a DNM2 asszociált centronukleáris myopathia patomechanizmusában


8. MedInProt Konferencia - program 2018-04-12

Program

Cryoem Kep


8. MedInProt Konferencia - meghívott előadók 2018-03-29

Pósfai Mihály: Új tudományos lehetőségek a veszprémi elektronmikroszkópia laboratóriumban

Vonderviszt Ferenc: A krio-elektronmikroszkópia feltáruló új világa a biomolekuláris szerkezetkutatásban

A krio-elektronmikroszkópia utóbbi években bekövetkező robbanásszerű fejlődése gyökeres változásokat hozott a szerkezeti biológiában. Ez a módszer immár lehetővé teszi a biológiai makromolekulák közel atomi precizitású szerkezetmeghatározását natív jellegű körülmények között, de ezen túlmenően a molekuláris rendszerek dinamikus működésének hátterében álló konformációs állapotok feltárására is alkalmas. Napjainkban a krio-EM révén olyan új szerkezeti ismeretek birtokába jutunk, amelyek számos fontos biológiai kérdés megválaszolásában eredményezhetnek áttörést.

Hubert Ágnes: A fehérjepreparátumtól a nagy felbontású krio-elektronmikroszkópia térképig

A krio-elektronmikroszkópia (krio-EM) biológiai minták részletes szerkezeti elemzését teszi lehetővé kriogén körülmények között és egyre nagyobb teret hódít a struktúrbiológiában. Mivel a módszerhez nem szükséges a vizsgálandó minta előzetes kristályosítása, így egy alternatív lehetőséget nyújt a röntgen-krisztallográfia mellett. A „single-particle” krio-EM technika bemutatása három archeális fehérjekomplex és az eukarióta 26S proteaszóma modelljén keresztül.

Gógl Gergő: Krio-elektronmikroszkópia krisztallográfus szemmel

Előadásomban áttekintem az előnyeit és potenciális problémáit a cryo EM modellezésnek a hagyományos krisztallográfiai szerkezet meghatározással szemben.

Nyitray László: Resolution revolution: Nobel-díjak a krio-elektronmikroszkópia kidolgozóinak

A 2017-es kémiai Nobel-díjat megosztva három kutató, Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson nyerték el, a krio-EM, mint szerkezeti biológiai módszer kifejlesztéséért. Az előadásban röviden bemutatásra kerül a 2015-ben az Év Módszerévé is választott krio-EM története, a három kutató hozzájárulása, valamint azok az elmúlt néhány évre tehető további módszertani fejlesztések, ami alapján nem túlzás forradalmi áttörésről beszélni, mivel ma már atomi felbontásban tanulmányozhatjuk kedvenc fehérjegépezeteinket.

Max Maletta: How Cryo-EM is changing the Structural Biology landscape for the best


8. MedInProt Konferencia 2018-03-26

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 7. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2018. április 21-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia VI., VII. és a Megvalósíthatósági program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint Krio-EM témában Pósfai Mihály és Vonderviszt Ferenc tart előadást.
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!


MedInProt film 2018-01-31

Régebbi hírek