Fehérjetudomány a fókuszban: A HunProtExc

A „proteios” görög kifejezés – jelentése elsődleges - a fehérjék tagadhatatlan jelentőségére utal. A fehérjék az élő sejtek minden részében megtalálhatók, ahol hatékonyan funkcionálnak és tökéletesen összhangban vannak a környezetükkel. Gyakorlatilag minden életjelenséget a bonyolult és ellenőrzött protein-kölcsönhatás-hálózat más proteinekkel, más makromolekulákkal, valamint kis biomolekulákkal és ionokkal tesz lehetővé. A HunProtExc konzorcium (ELTE, BME és MTA-TTK) a négy sarokkövön található, amelyek a
1) tudományos együttműködés,
2) tehetségképzés,
3) fehérjetermelés és
4) biomolekuláris szerkezet kiértékelés

A program a HUNgarian Integrated PROTein Science Program, Centre of EXCellence (röviden: HunProtExc) egyedülálló és új kezdeményezés Magyarországon, amelynek céljai:
1) Különböző szakértelem és kutatási területek összekapcsolása a fehérjetudomány területén, a hálózat inicializálása és támogatása.
2) A versenyképes kutatási együttműködés fogalmának adaptálása, támogatása és az eredmények terjesztése.
3) A fehérjetudomány kutatási területeinek szinergiája a további tudományos kiválósággal azáltal, hogy elősegíti a neves tudósok együttműködő kutatását az orvosbiológiával, a környezetvédelemmel / technológiával és a legkorszerűbb műszerezéssel (Synergy Modules) kapcsolatos témákban.
4) Lehetőségek biztosítása fiatal kutatók számára (Start-up Modules).
5) A kritikus tudományos tömeg kialakításának kezdeményezése a 3 részt vevő intézmény közös Buda-campusán.
6) Fehérjetudományi tudásközpont (Integrated Protein Facility, IPF) létrehozása, ahol az alap- és fejlett kutatás-fejlesztés mellett a rekombináns fehérjetermelés is elérhető lesz.

A program által érintett kutatási témák közé tartoznak olyan élvonalbeli kutatások, mint a rák, allergia, stroke (komplementrendszer), cukorbetegség, Alzheimer és Parkinson betegségek, Frank-Ter Haar szindróma, nem öregedő (csíravonal és daganat) sejtvonalak feltárása, proteomika, valamint az enzimatikus helyreállítás (környezetvédelem) stb. mindez fontos felfedezésekhez vezethet. A fiatal tehetségek képzése, mint tudományos kiválóságunk egyik fő célja, nagyobb hangsúlyt kap az MSc és PhD programok fejlesztése, a gyógyszer-biotechnológia szakosodásának támogatása, új fehérjetudományi kutatási kurzusok létrehozása révén az egyetemeken, mind magyarul és angolul.

A HunProtExc (MedInProt 2.0) az MTA (http://medinprot.chem.elte.hu) által alapított és támogatott MedinProt Program (2014-18) négyéves futási ideje alatt felhalmozott tudáson és tapasztalatokon alapul. A projekt vezetőit évekig tartó tudományos partnerség és sikeres kutatási együttműködés köti össze (https://medinprot.chem.elte.hu/hunprotexc), Perczel András (vegyész), G. Vértessy Beáta (biokémikus), Buday László (orvos és molekuláris biológus) és Nyitray László (biológus) professzorok készen állnak arra, hogy magas színvonalú új kihívásokkal nézzenek szembe. Ennek keretében a Q1 és a D1 felső szintű kutatási cikkeinek publikálását, szabadalmak benyújtását, új technológiák kifejlesztését, a módszertani fejlődés elősegítését a proteintudomány különféle területein, a BSc, MSc és PhD fokozat megszerzésének elősegítését és a tehetséges posztdoktori ösztöndíjakat támogatjuk (Start-up Module).