Esemény Adatai

Kezdete: May 28, 2020 06:00AM
Vége: May 28, 2020 06:00PM

2020. május 28. csütörtök 13.00 óra

Meghívott előadók:

Tim Skern (Max Perutz Lab, Bécs): A SARS-CoV és a SARS-CoV2, valamint ezek fehérjéi - célok és kihívások

Integrált strukturális biológiai megközelítés a vírus és a gazda makromolekulák közötti kölcsönhatások vizsgálatához

A koronavírusfehérjékről már meglepően sok szerkezeti biológiai információ áll rendelkezésre, köztük néhány a SARS-CoV2-ről. Az előadás során arról fogok beszélni, hogy ez az információ hogyan segíti elő az oltások és antivírusok kifejlesztését, és milyen információkra van még szükség. Ezen kívül körüljárom azokat a buktatókat és akadályokat, amelyek az oltás és az antivírus fejlesztés során felmerülhetnek.

Jakab Ferenc (PTE): Az új- és újra támadó fertőző betegségek jelentősége napjainkban

A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett, minden esetben közös nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. Az elmúlt években, hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek-, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek amelyek szignifikáns fenyegetést jelentenek. Az előadásomban elsősorban az új- és újra támadó fertőző betegségek terjedését, potenciális társadalmi és egészségügyi hatásait, valamint a védekezés lehetőségét fogom ismertetni.

Kacskovics Imre (ELTE): Terápiás célra megfelelő hACE2-Fc fúziós fehérje kifejlesztése

Gál Péter (TTK), Pál Gábor (ELTE): Proteázok a szervezetben: Barátok vagy ellenségek?

Szervezetünkben mintegy 700 fehérjebontó enzim, proteáz található, amelyek minden létfontosságú funkcióban részt vesznek a megtermékenyüléstől, embrionális és egyedfejlődéstől kezdve az immunválaszon és a véralvadáson át a különböző hormonális rendszerek szabályozásáig. Ha a proteázok, proteáz kaszkádok szigorú kontrollja felborul, az súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Ismeretes, hogy a patogén mikroorganizmusok egy része a gazdaszervezet proteázait használja a fertőzés kialakításához. A nemrég felbukkant és világjárványt okozó koronavírus szintén így fertőz. A vírusfertőzésben és a szövődmények kialakulásában résztvevő proteázok szelektív gátlása ígéretes terápiás megközelítés.

Csabai István (ELTE): Adatintenzív megközelítés a tudományokban

Az elmúlt két évtizedben a tudományok - és talán nem túlzó azt állítani, hogy az élet - szinte minden területét gyökeresen átalakította a technológiai robbanás. A nagykapacitású műszerek több diszciplínában is olyan méréseket, észleléseket tettek lehetővé, melyek jelentősen pontosították a világról alkotott képünket és számos új alkalmazásnak teremtették meg az alapját. Az előadásban példákon keresztül igyekszem illusztrálni az adat-intenzív kutatási megközelítést és hogy milyen eredményeket, lehetőségeket és kihívásokat hozott a sok adat és a felgyorsult számítógépes technológia.

Program

Közelgő események

További események