Spektroszkópiai alapú (IR és SAXS) fehérjevizsgálati módszerek fejlesztése
Csillapított teljes reflexiós (attenuated total reflection, ATR) infravörös (infrared, IR) spektroszkópiai módszert kívánunk kifejleszteni oldott állapotú készítmények nagyméretű fehérjéinek gyors és nagy áteresztőképességű vizsgálatára. Az atomi szintű szerkezetvizsgálatokat kisszögű röntgenszórás (small angle X-ray scattering, SAXS) módszerével bővítjük, amely a fehérjék alakjának meghatározását teszi lehetővé. Célunk, hogy a két módszer kombinációja a minőségbiztosítási folyamatban alkalmazható legyen. Optikai és mintakezelési paraméterek változtatásán alapuló spektrum-kiértékelési módszereket kívánunk fejleszteni és egy IR spektrumkönyvtár kezdeti adatbázisát tervezzük létrehozni. Vizsgálni kívánjuk, hogy a puffer cseréje okoz-e eltéréseket az IR spektrumokban. A különböző stressz hatásoknak (ultrahanggal, valamint gamma-sugárral történő kezelés) kitett fehérjék szerkezetváltozását kívánjuk tanulmányozni. Fel kívánjuk tárni, hogy a spektroszkópiai mérési paraméterek milyen hatással vannak a spektrumok jel-zaj arányára, a spektrum-transzformációk kimeneteire valamint a szerkezetbecslési eredményekre. A két módszer felhasználásával információt kívánunk nyerni arra vonatkozólag, hogy az adott célfehérje biológiai aktivitásával összefüggő belső, spektroszkópiai úton feltárható atomi szintű szerkezeti változásai együtt járnak-e a molekula alakjának egészét érintő konformációs változásokkal. Először modell fehérjéket (lizozim, tripszin, BSA) vizsgálunk, majd iparilag fontos (pl. monoklonáris antitestek) fehérjék tanulmányozására térünk át.
Salgó András, Bóta Attila, Gergely Szilveszter