8. MedInProt Konferencia - meghívott előadók 2018-03-29

Pósfai Mihály: Új tudományos lehetőségek a veszprémi elektronmikroszkópia laboratóriumban

Vonderviszt Ferenc: A krio-elektronmikroszkópia feltáruló új világa a biomolekuláris szerkezetkutatásban

A krio-elektronmikroszkópia utóbbi években bekövetkező robbanásszerű fejlődése gyökeres változásokat hozott a szerkezeti biológiában. Ez a módszer immár lehetővé teszi a biológiai makromolekulák közel atomi precizitású szerkezetmeghatározását natív jellegű körülmények között, de ezen túlmenően a molekuláris rendszerek dinamikus működésének hátterében álló konformációs állapotok feltárására is alkalmas. Napjainkban a krio-EM révén olyan új szerkezeti ismeretek birtokába jutunk, amelyek számos fontos biológiai kérdés megválaszolásában eredményezhetnek áttörést.

Hubert Ágnes: A fehérjepreparátumtól a nagy felbontású krio-elektronmikroszkópia térképig

A krio-elektronmikroszkópia (krio-EM) biológiai minták részletes szerkezeti elemzését teszi lehetővé kriogén körülmények között és egyre nagyobb teret hódít a struktúrbiológiában. Mivel a módszerhez nem szükséges a vizsgálandó minta előzetes kristályosítása, így egy alternatív lehetőséget nyújt a röntgen-krisztallográfia mellett. A „single-particle” krio-EM technika bemutatása három archeális fehérjekomplex és az eukarióta 26S proteaszóma modelljén keresztül.

Gógl Gergő: Krio-elektronmikroszkópia krisztallográfus szemmel

Előadásomban áttekintem az előnyeit és potenciális problémáit a cryo EM modellezésnek a hagyományos krisztallográfiai szerkezet meghatározással szemben.

Nyitray László: Resolution revolution: Nobel-díjak a krio-elektronmikroszkópia kidolgozóinak

A 2017-es kémiai Nobel-díjat megosztva három kutató, Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson nyerték el, a krio-EM, mint szerkezeti biológiai módszer kifejlesztéséért. Az előadásban röviden bemutatásra kerül a 2015-ben az Év Módszerévé is választott krio-EM története, a három kutató hozzájárulása, valamint azok az elmúlt néhány évre tehető további módszertani fejlesztések, ami alapján nem túlzás forradalmi áttörésről beszélni, mivel ma már atomi felbontásban tanulmányozhatjuk kedvenc fehérjegépezeteinket.

Max Maletta: How Cryo-EM is changing the Structural Biology landscape for the best


8. MedInProt Konferencia 2018-03-26

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 7. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2018. április 21-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia VI., VII. és a Megvalósíthatósági program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint Krio-EM témában Pósfai Mihály és Vonderviszt Ferenc tart előadást.
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!