Csatlakozzon Ön is a MedinProt Programhoz! 2017-03-26

Az MTA által támogatott Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program, röviden MedInProt Program 2017-től kibővül. Az ELTE, a BMGE, az SE és az MTA-TTK munkatársainak kooperációjába mostantól bekapcsolódhatnak az MTA kutatóintézet-hálózatában és/vagy az államilag finanszírozott felsőoktatási intézményekben dolgozó főállású kutató-oktatók is. Az elmúlt 3 évben a MedinProt Programnak köszönhetően számos eredményes, fehérjetudományi kutatói együttműködés jött létre. A sikereken felbuzdulva döntött a kuratórium arról, hogy 2017. tavaszától bővítjük az intézményi hálózatot, a szakterületek hálózatba szervezésének újabb lépcsőfokára lépve.

A MedInProt egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, amelynek célja:

- a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése,
- a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása,
- a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
- a már elismert kutatók együttműködésének elősegítése és anyagi támogatása.

A 2014 óta működő Program fő támogatási területei a következők:

1) A félévente meghirdetett szinergia program, melynek keretében szerény, de rendszeres anyagi támogatást adunk a nyertes projekteknek, amiben 2-4 minősített kutató közösen dolgozik egy új és ígéretes fehérjetudományi probléma megoldásán.
2) A gépidő pályázaton olyan kutató-párosok nyerhetnek anyagi támogatást (gépidő órát) dedikált nagyműszereken (X-ray, NMR, ESR, MS, stb.), akiknek az elvégzett mérések eredményei jelentősen előremozdíthatják a fehérjetudományokban végzett munkáját.
3) A műszervásárlási pályázaton azok a kutató-párosok nyerhetnek támogatást, akiknek egy max. 3 Millió Ft értékű kutatási eszköz beszerzése jelentősen előremozdíthatja a kutatási munkáját.
4) A mentor-program keretében eltérő szakterületű, eltérő pozíciójú fehérjekutatók dolgozhatnak együtt néhány hétig (max. 2 hónap). A szakterületen még kevésbé járatos PhD-hallgatót/kutatót a választott „mentora” kíséri, és segíti továbbképzését.
5) A nyári iskola program lehetőséget biztosít bármely fehérjetudománnyal kapcsolatos eljárási ismeretek megszerzésére, vagy bármely nagyműszer gyakorlati használatát érintő ismeretek bővítésére néhány napos kiscsoportos gyakorlati oktatás keretében.
6) A megvalósíthatósági pályázat keretében egyszeri támogatás kérhető (max. 1 MFt) a fehérjetudományi területhez kapcsolódó nagy hazai vagy nemzetközi pályázat előkísérletei számára.

A pályázatokon való részvétel feltétele, hogy
1) a potenciális pályázó regisztráljon a MedinProt honlapon
2) hogy az új pályázók a korábbi négy kutatóközpont (ELTE, BMGE, SE és MTA-TTK) kutatóival közösen pályázzanak, e négy intézmény valamelyikéhez csatlakozzanak, ezzel is erősítve az országos szinergiát.

A benyújtott pályázatokat minden esetben nyolctagú kuratórium bírálja el.


Szent-Györgyi előadássorozat: Stefan Raunser 2017-03-02

2017. március 8. 16 óra, MTA TTK Kisterem

Albert Stefan Raunser

Meghívó