6. MedInProt konferencia - elhangzott előadások 2017-04-25

A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program hatodik konferenciája 2017. április 22-én került megrendezésre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

Vértessy Beáta, Tímár József: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

Fehérje-fehérje kölcsönhatást gátló peptid in vivo hatásának tanulmányozása sejtpenetráló konjugátumok alkalmazásával

Nagy áteresztőképességű, jelölésmentes optikai rendszer kidolgozása gyulladási reakcióban résztvevő enzimek sejtes vizsgálatára 

Pericardialis folyadékból izolált extracelluláris vezikulák (EV-k) patogenetikai szerepének vizsgálata nagy érzékenységű tömegspektrometriás módszerrel történő proteomikai analízissel

Poli(N-izopropil-akrilamid) és globuláris, valamint rendezetlen fehérjék hőmérsékletfüggő kölcsönhatásainak vizsgálata

Aszkorbát kompartimentáció és epigenetika

Peptid-alapú hatóanyagszállító rendszerek biodisztribúciójának MRI vizsgálata

Peptidek LC-MS/MS karakterisztikájának javítása fluoros kémiai módosítással, proteomikai alkalmazásokhoz

Peptid konjugátumot tartalmazó nanorészecskék membránaffinitásának összegfrekvencia-keltési spektroszkópiai vizsgálata membránmodellek alkalmazásával

Antituberkulotikus hatású vegyületek és humán szérum α1-savas glikoprotein kölcsönhatásának spektroszkópiai vizsgálata


6. MedInProt konferencia - meghívott előadók 2017-04-10

Meghívott előadók

Mező Gábor: Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

A célzott tumorterápiával kapcsolatos kutatások terén egyre nagyobb figyelem irányul a peptidalapú irányító molekulákra, amelyek kis koncentrációban is képesek nagy specifitással kötődni a tumorsepcifikus vagy túlexpresszált receptorokhoz. A peptidhordozó – hatóanyag konstrukciókkal végzett kísérletek nagyon bíztatóak, azonban hasonlóan a kemoterápiához, kombinált kezelés hozhat átütő sikert ezen a területen is. Ennek érdekében kutatásainkban arra teszünk kísérletet, hogy olyan vegyülettárakat hozzunk létre, amelyekben az elemek (hatóanyagok, irányító molekulák és az ezeket összekapcsoló bifunkciós linkerek) sokféle kombinációban legyenek kapcsolhatók egymáshoz növelve a célzott tumorterápiára alkalmas konjugátumok tárházát.

Vértessy Beáta: Onkogén K-RAS mutációk: szerkezet alapú allél specifikus inhibitor tervezés

Győrffy Balázs: A rossz prognózisú gyermekkori szolid tumorok vizsgálata

A 14 évnél fiatalabb korosztályban a halálokok között az első helyen a gyermekkori rosszindulatú betegségek állnak. Miközben a hemato-onkológiai kezelések ma már a teljes gyógyulást is biztosíthatják, a szolid tumorok terén a betegek felét elveszítjük tíz éven belül. A projekt során új ismereteket fogunk szerezni a szolid tumorok kialakulásával kapcsolatban a molekuláris és epidemiológiai adatok összekapcsolásával.


6. MedInProt konferencia 2017-04-10

Tisztelettel meghívjuk a MedInProt 6. konferenciájára, amelyet az ELTE TTK Eötvös termében, 2017. április 22-én, szombaton 9 órai kezdéssel rendezünk meg.
A konferencián a Szinergia V. program és a Gépidő II. Program nyertesei mutatják be eddigi közös munkájukat, valamint, mint NVKP nyertes előadást tart Mező Gábor (ELTE), Vértessy Beáta (BME) és Győrffy Balázs (MTA).
A konferenciát sorsolással és poszter beszélgetéssel zárjuk.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Kérjük, hogy regisztráljon tagként a honlapunkon, és - mivel a helyszínfoglalás és catering szolgáltatás szervezéséhez elengedhetetlen a résztvevők létszámának pontos ismerete, - részvételi szándékát a medinprot@chem.elte.hu e-mail címen mihamarább jelezze!

Program